Geplaatst door: 
Verhaal

Het bankgebouw van de firma Ledeboer & Co

Op de hoek van de Wierdensestraat en De Waag staat een statig pand, waar eens het hoofdkantoor van het bankiershuis Ledeboer gevestigd was.
Het bankiershuis van de firma Helmich Ledeboer & co. Werd in 1868 opgericht.
Oorspronkelijk was het bankiershuis gevestigd in het pand van de weduwe Gerbig aan de Wierdenseweg.
In 1909 verplaatste de firma Ledeboer haar zetel naar het statige pand op de hoek van de Wierdensestraat. Het is onbekend wie de architect van dit pand is. Gezien de bouwstijl
is het waarschijnlijk een ontwerp van de architect G. Beltman, maar kunsthistorici noemen ook de namen van A.D.N van Gendt en H.A. Witzand.
In de jaren 1905-1925 was het mode om statige panden in de zogenaamde nieuw historiserende stijl te ontwerpen. Volgens deze modetrend werden panden gebouwd naar het voorbeeld van de statige koopmanshuizen uit de 17e eeuw.
In de archieven zijn geen aanwijzingen over de oorspronkelijke bouw van het statige pand voor handen. Wel trof ik in 1908 een bouwvergunning aan voor het bouwen van een koetshuis bij de woning van Helmich Ledeboer aan de Wierdensestraat. De architect van dit bouwwerk was de Almelose architect Vixseboxse. Aangezien Ledeboer bekend was met de architect Vixseboxse lijkt het mij niet ondenkbaar dat het bankgebouw ontworpen is door Vixseboxse. Voor deze architect zal het ongetwijfeld een uitdaging geweest moeten zijn met de modetrend van zijn tijd mee te gaan, door een statig pand in nieuw historiserende stijl te ontwerpen.
Het bankgebouw aan de Wierdensestraat wekt inderdaad de indruk dat we hier van doen hebben met de woning van een koopman uit de 17e eeuw. De hoofdgevel aan de Wierdensestraat heeft 9 vensterassen en op het schilddak staan 4 grote hoekschoorstenen. Boven de ingang zien wij de gevelsteen met de naam Ledeboer, die de herinnering aan dit bankiershuis in leven houdt.
Per 1 januari 1926 werd het bankiershuis Ledeboer ovegenomen door de Twentsche Bank. In 1963 fuseerde de Twentsche Bank met de Nederlandsche Handel-Maatschappij. Gezamenlijk gingen zij verder onder de naam Algemene Bank Nederland (ABN).
De ABN had tot 1994 nog een vestiging in het voormalig kantoor van het bankiershuis Ledeboer aan de Wierdensestraat. Sedert 1994 is het pand niet meer in gebruik als bankgebouw.

Reacties