image/svg+xml

Het eerste Almelose herdenkingsmonument

Verhaal

Het eerste Almelose herdenkingsmonument

Plaatje bij verhaal: 42.jpg

62 jaar geleden, op 5 april 1945, werd Almelo door de Canadezen bevrijd. Momenteel telt onze stad verschillende monumenten die aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herinneren. Het eerste monument werd al direct na de bevrijding in het Rosariumpark opgericht. Wat was de aanleiding?
Op 10 mei 1940 waren de Duitsers ook Almelo binnengetrokken. Aangezien Almelo geen garnizoensstad was, was er hier nauwelijks gevochten. Je zou kunnen zeggen dat het ‘gewone ‘ leven doorging. Tot 11 juli 1940.
Op 10 juli 1940 was de Slag om Engeland (Battle of Britain) begonnen, die nog tot 30 oktober 1940 zou duren. In deze grootschalige luchtoorlog probeerde Duitsland de Britse
luchtmacht uit te schakelen. Dit zou uiteindelijk niet lukken omdat de Britse luchtmacht sterker bleek te zijn. Gedurende deze periode vonden er in de lucht talloze gevechten voor de
Britse kust en boven het vaste land van Europa plaats.
Op donderdag 11 juli 1940 was de tuinman van de Gemeente Almelo, H. Meulenbelt, aan het werk in het Rosarium park. Destijds bevond zich in het park een schitterende rozentuin, die door de tuinlieden van de Gemeente onderhouden werd.
Rond half twee ’s middags hoorde de tuinman het ronkende geluid van overvliegende vliegtuigen. Het was, en is nog steeds, onduidelijk of het Britse dan wel Duitse vliegtuigen betrof. Aangezien de vliegtuigen erg hoog vlogen schonk niemand er aandacht aan. Plotseling hoorden de mensen in het park en de omwonenden een fluitend geluid, wat steeds luider werd. Daarna volgden er vier enorme explosies, gevolgd door een grote rookontwikkeling. Door de rook was het Rosariumpark veranderd in een in nevelen gehuld spookachtig park. Nadat de rook opgetrokken was, was het park veranderd in een slagveld. Overal lagen doden en gewonden. Ook het mooie park had veel schade opgelopen. H. Meulenbelt lag zwaar gewond te midden van zijn vernielde rozentuin. Enige uren later zou hij in het Diaconessenhuis aan zijn verwondingen overlijden. Samen met hem vielen er nog zes
slachtoffers waaronder vier kinderen.
Het monument in het Rosariumpark bestond uit een berkenhouten kruis. Bij hun bezoek aan Almelo op 12 oktober 1949 legden Koningin Juliana en prins Bernhard een krans van witte chrysanten aan de voet van het voorlopige oorlogsmonument. Uiteindelijk werd het monument in het Rosariumpark in 1951 vervangen door het herdenkingsmonument aan het wethouder van Dronkelaarplein.
Tot slot werd op particulier initiatief in september 2001 in het Rosarium een nieuw monument voor de slachtoffers van 11 juli 1940 onthuld.

Trefwoorden:Rosariumpark, Monument, Tweede Wereldoorlog, WO II
Personen:H. Meulenbelt
Periode:1940-1945
Locatie:Almelo

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.